Ik hoor iedereen alweer denken…weer een museum. Maar deze is echt leuk en leerzaam, zeker voor de mensen die een grote interesse hebben in dieren, dino’s en mammoeten. Dit is een museum die je dan zeker gezien mot hebben. Vroeger zat dit museum naast de Botanische tuin in Leiden (100 meter van de nieuwe locatie) en deze locatie was het ook al leuk, maar ook een klein beetje chaotisch. Nu Naturalis een nieuw pand heeft is het allemaal wat logischer ingedeeld en alle elementen komen nog meer tot zijn recht. Zelf ben ik er al zes keer geweest. Onder andere met mijn moeder (oude en nieuwe locatie), samen met mijn vriend en de laatste keer was met mijn vriend en zijn 2 neefjes van toen 8 en 9 jaar oud. De neefjes waren nog nooit naar een museum geweest, wisten niet wat ze moesten verwachten, maar ze vonden het geweldig! Mijn ervaring is dus met kinderen en volwassenen.

Architectuur
Het moment dat je het Science Park in Leiden nadert zie je in de verte al een reusachtig wit gebouw met ingelegde ruiten in een soort bloemetjes patroon. Dit is het nieuwe gebouw van Naturalis dat 31 augustus 2019 geopend werd voor het publiek. Buitenaf ziet het er al heel indrukwekkend uit en binnen in het nog indrukwekkender. Dit gebouw is ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten (NRA). Iris van Herpen, de internationaal bekende Nederlandse modeontwerpster heeft geholpen bij het design van dit gebouw. Dit is duidelijk te herkennen aan de lange witte panelen met de drie dimensionale reliëf sculpturen. Op 9 oktober 2019 won Naturalis daarom ook de Rijnlandse Architectuur Prijs. Naast het gebouw vind je een aantal parkeerplaatsen, omdat ze hier met tijdsloten werken is er altijd wel plek. Eenmaal binnen start je in een hele grote hoge hal met veel licht en zie je gelijk hoeveel verdiepingen dit museum heeft.
Begane grond
Op de begane grond heb je kluisjes en een garderobe om je jas en tas op te bergen en heb je de mogelijkheid om ook even naar de wc te gaan. In het midden van de grote hoge hal tref je een museumshop aan waar je leuke en leerzame boeken, schattige knuffels en genoeg prullaria te koop is. Na je museumbezoek heb je ook nog de gelegenheid hier nog even rond te neuzen. Hiernaast vind je een museumrestaurant en kun je koffiedrinken of even lunchen. Helemaal aan de andere kant heb je nog een andere hal, maar hier kom ik later nog op terug in deze blog.
Tijd om naar binnen te gaan. Bij de kassa laat je de kaartjes scannen die je van tevoren hebt gekocht en krijgt iedereen een bandje om. Eindelijk kunnen we starten! Even de trap op naar de eerste verdieping (er is voor de minder validen ook een lift aanwezig) en we naderen een indrukwekkende wereld….
Tip: Koop van tevoren jouw kaarten via de Naturalis website om zeker te zijn van jouw kaarten en gewilde tijdvak. Vanaf 4 jaar betaal je 17 euro per persoon. Let op! Als je een museumkaart hebt is de toegang gratis. Deze is te bestellen via https://museum.nl

Het dierenrijk
Volg de route en je komt als eerste terecht in een onderwaterwereld. Je ziet diverse zeedieren hangend aan het plafond en de lichten en het geluid zijn hierop afgestemd. Als je de route vervolgt kom je in een zaal die speciaal voor de jonge onderzoekers is gemaakt. (Ook voor de oudere onderzoekers is het leuk om even een kijkje te nemen). In deze zaal vind je diverse attributen, spelletjes en werknemers. De attributen (bijvoorbeeld een apenschedel) mag je aanraken, ook zijn hier verschillende botten, huiden en opgezette dieren uitgestald. Er lopen diverse medewerkers rond en zij beantwoorden met plezier alle vragen en leggen alles op een kindvriendelijke manier uit. Ik kon aan de neefjes zien dat ze dit erg leuk en indrukwekkend vonden. Wij waren erg blij om alles aan te kunnen raken en aan hen te kunnen laten ‘’zien’’. Na de onderwaterwereld ga je steeds verder in de opbouw van het dierenrijk. Van de vissen naar de waterdieren om vervolgens door te gaan naar de landdieren en te eindigen tussen de vogels. Overal in deze hal staan opgezette dieren van het dierenrijk met alle namen en weetjes erbij. Erg leerzaam voor jong en oud.
Een wereld vol dino’s
De volgende zaal is mijn favoriete zaal en ooit de reden geweest om dit museum voor het eerst te bezoeken: de dino’s. Naturalis heeft een mooie collectie aan dinosaurusskeletten en fossielen. De dino’s komen echt tot hun recht en zijn de echte eyecatchers van deze zaal. Voor de echte dinokenners onder ons, ze hebben de volgende dinoskeletten tentoongesteld: Triceratops, Plateosaurus, Stegosaurus en niet te vergeten de 12 meter hoge Brachiosaurus (langnek). Naast die laatste voel je je wel erg klein, het topstuk en ook de favoriet van vele (schuldig) is Trix. In 2013 reisde Naturalis af naar de prairie van Montana (VS) om daar drie kwart van de best bewaard gebleven skeletten van de Tyrannosaurus Rex op te graven, ook wel Trix genoemd. Het heeft ruim 2 jaar geduurd om het skelet op te graven en in 2016 kwam ze dan uiteindelijk naar Nederland. Ik heb wel vaker een Tyrannosaurus Rex in een museum (Canada) gezien, maar in Naturalis staat Trix opgesteld in een dreigende positie, waardoor ze veel gevaarlijker overkomt.
IJstijd
Op de tweede etage vind je een zaal geheel gericht op de ijstijd. Hier staat onder andere een tafel in de vorm van Nederland waarop een miniatuurlandschap van 30.000 jaar geleden is gecreëerd. Rondom deze maquette staan, in hoogte, verschillende verrekijkers gericht op het landschap. Als je door deze verrekijkers kijkt dan spelen er diverse taferelen af met diverse bijbehorende geluiden. De muren van deze zaal zijn bedekt met kasten waarin allemaal verschillende ijstijdfossielen tentoongesteld liggen. In de laatste kast liggen diverse botten die de kinderen mogen aanraken en vastpakken. Hierdoor kunnen ze kijken welk bot bij welk dier hoort. De eyecatcher in deze ruimte is het grote mammoetskelet. Dit skelet is samengesteld uit meerdere opgravingen en diverse mammoeten. Zij hebben, tot op heden, helaas nog nooit een volledig mammoetskelet op kunnen graven.
De Verleiding
Naast bovengenoemde zalen vind je nog veel meer zalen met onderwerpen als: de aarde, de dood, de vroege mens en de verleiding. In elke zaal is er gedacht aan de kinderen. Met name zaal: de verleiding is echt een kinderspektakel. Hier vind je veel opgezette babydieren en zijn er verschillende doe-, ruik-, hoor- en voelspellen. In deze zaal heb je ook verschillende interactieve leerzame sfeerkamers.
Rexperience
Als je alle zalen hebt gezien, loop je langs de Rexperience. Hiervoor moet je van tevoren kaarten gereserveerd en betaald hebben. Vergeet niet op tijd te verzamelen voor de deur. Je krijgt een vooraf aangegeven tijdvak. De Rexperience is leuk voor kinderen, maar ook zeker voor volwassenen. Je gaat op reis in een tijdscapsule en komt terecht in de wereld van de dinosaurussen, waaronder ook de Tyrannosaurus Rex. Dit is erg spannend, grappig en bovendien fantastisch gemaakt.

Bron: Naturalis
Tip: Voor de Rexperience zijn er beperkt aantal plekken beschikbaar en zit snel vol, dus koop ruim van tevoren via de Naturalis website je tickets om dit smee te kunnen maken. Let op! De Rexperience is voor kinderen vanaf 8 jaar oud.

Bron: Naturalis
LiveScience
Als je dan alles in het museum hebt ontdekt en beleefd kun je als kers op de taart nog naar de LiveScience op de begane grond. Dit is de grote zaal waar ik het in het begin van mijn post over had. Als je deze zaal binnenstapt word je overrompeld door een groot walvisskelet die in het midden van de zaal hangt. Dit skelet wordt omringd door hoge kasten waarin diverse dieren opgesteld zoals een grote maanvis en Herman, de eerst gekloonde stier. Als je verder loopt vind je diverse werkplekken waar medewerkers aan het werk zijn. Je kunt meekijken en allerlei vragen stellen. Ook is het leuk om in de zaal even naar boven te gaan om even een kijkje te nemen bij de werkzaamheden en zie je hoe ze dinoskeletten vrij maken van steen en zand. De wetenschappers die hiermee bezig zijn leggen graag alles aan je uit. Als je een stukje verder loopt mag en kun je op deze verdieping allemaal kasten met lades opentrekken en zie je daarin insecten, vlinders en kleine zoogdieren geprepareerd. En geloof me…. er zijn heel veel lades en dus meer dan genoeg te zien.
Ons bezoek zat er weer op en de reactie van mijn neefjes was: “Dit was echt zoooooow leuk, wanneer gaan we weer naar een museum?” We kunnen dus concluderen dat het een groot succes was!

Reactie plaatsen
Reacties